خویشاوندی ادبیات مکتب خانه ای و شعر کودک و نوجوان
نویسنده: معصومه مرادی عضو انجمن تخصصی کودک و رسانه
شعر کودک و نوجوان با تعریف جدید آن، با گشایش مدارس نو و رواج آموزش جدید شکل گرفته است؛ با این حال از دوران قاجار تا پیش از شهریور بیست، در گوشه ها و زوایای قلمرو ادبیات فارسی و فرهنگ ایرانی، نمونه هایی به چشم میخورد که میتوان آنها را بخشی از پشتوانه ی شعر کودک و نوجوان دانست.
مهمترین بستر شکل گیری شعرهای ویژه ی کودکان و نوجوانان در این دوران، مکتبخانه ها هستند. در این محیط های آموزشی سنتی، متون و منابعی متناسب با سن، سطح خانوادگی آموزندگان، دانش مدرسان و فضای فرهنگی و اجتماعی ارائه میشده که بخشی از آنها در قالب شعر بوده است. هدف اصلی این اشعار از سویی آموزش ادبی، فرهنگی، اجتماعی و مذهبی و کودکان بوده و از دیگر سو، در برخی از اشعار به سر گرم کردن مخاطبان و آشنایی آنها با مهارت های زندگی توجه میشده است.
چنانکه در مجموعه آثار جمع شده از ادبیات مکتبخانه ای میتوان دید(ر.ک. ادبیات مکتبخانهای در ایران، به کوشش حسن ذوالفقاری و محبوبه حیدری، ۱۳۹۱، نشر رشدآوران)، قالب اصلی این اشعار مثنوی بوده، هرچند به ندرت، اشعاری در قالب های مسمط، قصیده، دوبیتی و … هم در ادبیات مکتبخانه ای دیده می شود. مثنوی با توجه به نوع وزن، قافیه ی دوتایی و امکان استفاده ی مناسب از روایت و قصه در آن، بیش از دیگر قالب ها با نوع مخاطبان آثار نیز سازگار بوده و به سادگی اشعار ویژه ی کودکان، چه از منظر معنا و چه لفظ، پیوند داشته است.
وزن اشعار مکتبخانه ای عمدتا کوتاه (۹تا۱۱) هجایی بوده و از وزن های مرسوم در مثنوی های مهم فارسی انتخاب میشده که وزن های خمسه ی نظامی به علاوه وزن مثنوی معنوی، اصلی ترین این اوزان است. بعید نیست ظهور قالب چارپاره در جایگاه مهمترین قالب شعر کودک و نوجوان در ادوار بعد، برآمده از همین ریشه و تناسب های این شکل با مخاطبان کم سن و سال(عمدتا ۵تا۱۳ ساله) بوده باشد.
سیاست دینی عصر قاجار، تاثیر ادب عامه، نوحه ها و تعزیه ها و پیوند نگاه آموزشی مکتب ها با روش های پیشنهادی مطرح شده در کتاب های دینی عصر صفوی، سبب شده، دست های عمده از این اشعار به روایت یک رویداد دینی (عمدتا با تکیه بر مذهب شیعی) بپردازند. منظومه های «خضر و الیاس و امیرالمومنین»، «عاشق شدن دختر مصری به جناب علی اکبر(ع)»، «عروسی رفتن فاطمه ی زهرا(س)»، «معراج نامه»، «حدیث کسا»، «حسنین» و … از این دسته اشعارند. در این اشعار، گاه آموزش مذهبی و تاکیدات آن به اندازه ای پر رنگی یافته که به نظر می رسد، مخاطب و شرایط ذهنی و جهانی آن فراموش شده است.
در دست های دیگر از منظومه های دینی چون: «توبه ی نصوح»، «موسی و سنگتراش» و «عاق والدین»، استفاده از داستانی جذاب که عمدتا متاثر از شعرهای مشهور کهن است، آموزش امری اخلاقی- مذهبی به کودکان را جذابتر کرده است.
از میان دیگر اشعار مکتب ها، داستان هایی منظوم می توان نام برد که یا متاثر از ادبیات تمثیلی- تعلیمی کهن بوده اند یا از روایت های عامیانه به شعر مکتبخانه ای، راه یافته اند؛ این آثار که بیشتر به هدف سرگرمی کودک یا آموزش پنهان کودکان و نوجوانان سروده شده اند، از جهت جهان کودکانه، به اشعار دوره های بعد شبیه ترند. «گرگ و روباه»، «خاله سوسکه»، «خاله قورباغه» و … از این دست اشعارند که هرچند از نظر ادبی و زبانی کاستی ها و دودستگی هایی دارند، از زاویه ی تاریخچه، نمونه هایی ساده از نخستین اشعار کودک و نوجوان به زبان فارسی محسوب می شوند.
پیغام شما