معرفی انیمیشن ربات وحشی -The Wild Robot
انیمیشن ربات وحشی The Wild Robot محصول سال ۲۰۲۴ از استودیو انیمیشن دریم ورکس و براساس رمان محبوبی به همین نام اثر پیتر براون ساخته شده است.
داستان این انیمیشن درباره یک ربات به نام Rozzum unit 7134 معروف به رازوم یا عبارت مختصر راز می باشد که پس از غرق شدن سفینه، به یک جزیره دور افتاده کشانده می شود و به تدریج و با طی چالش هایی با حیوانات جزیره دوست می شود و یاد می گیرد چگونه در آن جا زندگی کند. کارگردان این انیمیشن کریس اندرز می باشد که انیمیشن How to train your dragon را نیز در کارنامه خود دارد .
نام Rozzum unit 7134 یا به اختصار Roz ، الهام گرفته از نمایشنامه معروف Rossums Universal Robots نوشته کارل چاپک است که در آن ربات ها ابتدا به عنوان خدمتکاران انسان ها طراحی شده اند اما در نهایت علیه سازندگان خود شورش می کنند. شاید خیلی از ما انیمیشن Wall-E را دیده باشیم، حالا چرا این انیمیشن ؟ چون از نظر مفاهیم فلسفی بسیار به انیمیشن ربات وحشی شباهت دارد. بحث های مرتبط با هبوط که در انیمیشن وال- ای نیز مطرح می شوند، دراین انیمیشن حضور دارند.
رباتی که از جهانی دیگر به جنگلی وحشی می آید و قرار است وظیفه ای را در اینجا انجام دهد و قرار است بعد از انجام وظایفش، مجدد به عالم بالا برگردد جایی که طبیعت و زیبایی محض است و بیانگر آسودگی و آرامش است. انیمیشن دارای مفاهیمی عمیق و چندلایه است که به بررسی هویت، آگاهی، مسئولیت، تعامل طبیعت و تکنولوژی و مفهوم زندگی در جهانی پس از تمدن انسانی می پردازد که توسط ربات ها کنترل و هدایت می شود. از آن دست انیمیشن هایی است که باید در کنار فرزندانمان بنشینیم و از دیدن و صحبت کردن درباره رویدادهای آن با کودک خود لذت ببریم.
انجام وظیفه یک نکته مهم و موکد در این انیمیشن می باشد. از طریق چنین انیمیشن هایی می توان مفهوم مسئولیت و وظیفه را علی رقم تمام مشکلات و مخالفت هایی که در طی مسیر انسان پیش می آید به کودکان آموخت. مخاطب، در قسمت هایی از انیمیشن با رازوم همذات پنداری می کند و با غم ها و درد ها و رنجش های او همراه می شود و در نهایت می آموزد که تسلیم مشکلات نشود و با شناخت وظیفه و مسئولیت خود در جهان با روحیه مهر و محبت به راه خود ادامه دهد. حتی در جایی که دانش کافی ندارد به دنبال کسب دانش لازم می رود تا بتواند در جهانی که در آن زندگی می کند تعامل خوبی برقرار نماید. این صحنه را در قسمت های ابتدایی انیمیشن می بینیم که رازوم برای ایجاد تعامل با حیوانات زبان آنها را آموخت.
واژه ای که توسط رازوم در طول انیمیشن تکرار می شود بحث انجام وظیفه و آمدن در این مکان برای انجام وظیفه است و گویی به انجام تکلیف خود به کمال خود می رسد و شایستگی صعود را پیدا می کند. یکی از شخصیت های اصلی این داستان Brightbill است که یک غاز می باشد و نسبت به سایر غاز ها قامت کوچکتری دارد و توسط سایر غاز ها مورد تمسخر قرار می گیرد، ولی با کمک رازوم می تواند توانایی هایش را رشد دهد و حتی به رهبری سایر غاز ها می رسد. این غاز نه تنها به رشد و تکامل شخصیت رازوم کمک می کند، بلکه او را به دنیای حیوانات نزدیک می سازد و نشان می دهد که یک ربات چگونه می تواند پیوندهای عاطفی برقرار نماید.
انسان با زندگی و تعامل کردن می آموزد که چگونه هویت خود را شکل دهد و به آگاهی از جهان پیرامون خود دست یابد. یکی از تاثیرگذارترین سکانس های انیمیشن جایی است که حیوانات جنگل در کلبه ای که رازوم آن را ساخته جمع می شوند و یاد می گیرند بدون تعرض به جان همدیگر، در کنار هم زندگی کنند به عبارتی مسئله خیر جمعی باعث می شود حیوانات جنگل، غرایز را برای بقا کنار بگذارند. تمام شخصیت های موجود در انیمیشن با دقت انتخاب شده اند و در کنار هم به ایفای نقش می پردازند. روباه داستان، با توجه به نماد حیله گری، قرار است در ابتدا به مطامع خود دست یابد ولی کم کم در طی داستان تحت تاثیر رفتار مثبت ربات قرار گرفته و خوی حیله گری او کاملا محو می شود. وقتی نگاه می کنیم می بینیم هر کدام از شخصیت ها به دنبال نوعی تکامل هستند که توسط رازوم در طی داستان رقم می خورد.
همچنین از زوایای متعددی می توان به انیمیشن نگاه کرد که در این مجال نمی گنجدد رکنار تمام نکات مثبتی که می توان برای این انیمیشن بیان نمود، این نکته را هم در باید در نظر داشته باشیم، یک ربات که قرار است تنهاوظایف مکانیک وار خود را انجام دهد، کم کم درگیر شکل گیری و تعریفی از هویت می شود که ریشه در عواطف و احساسات آدمی دارد. می خواهد این ربات وال- ای باشد، رازوم یا بیمکس فرقی نمی کند، در هر حال ساخته دست بشر است و نمی تواند از آنچه از او خواسته ایم سر پیچی کند که این نکته از نظر انسان شناسی حائز اهمیت می باشد.
داستان و شخصیتپردازی:
داستان انیمیشن با استفاده از عناصر جذاب ماجراجویی و دوستی، با استقبال خوبی مواجه شده است. شخصیت روزی به عنوان یک ربات برخوردار از احساسات و یادگیری، به خوبی با مخاطب ارتباط برقرار میکند. فرآیند تحول روزی از یک ربات ساده به موجودی حساس و دارای ارتباطات عاطفی، یکی از نقاط قوت داستان است.
تصویربرداری و انیمیشن:
کیفیت انیمیشن در این اثر بسیار بالا است. طراحی جزیره و محیط آن به زیبایی به تصویر کشیده شده و رنگها و جزئیات به کار رفته در محیط طبیعی بسیار چشمنواز است. انیمیشنها نه تنها جذاب، بلکه احساسات شخصیتها را به خوبی منتقل میکنند.
پیام:
انیمیشن The Wild Robot به موضوعاتی مانند همزیستی با طبیعت، قدرت دوستی و حمایت از یکدیگر میپردازد. پیامهای زیستمحیطی و ارزشهای انسانی به طور غیرمستقیم اما مؤثر به مخاطب منتقل میشوند.
موسیقی و صداگذاری:
موسیقی متن انیمیشن نیز به خوبی با حال و هوای داستان هماهنگ شده است و به ایجاد احساسات عمیق در صحنههای مختلف کمک میکند.
نقاط ضعف:
- ممکن است برخی از بینندگان از سادگی داستان احساس کنند که در برخی قسمتها پیشبینیپذیر است.
- برای بزرگترها یا کسانی که انتظار داستانهای پیچیدهتری دارند، ممکن است انیمیشن کمی سطحی به نظر برسد.
پیغام شما