سند راهبردی کانون پرورش فکری کودکان ذیل سند تحول بنیادین
مدیرعامل کانون پرورش فکری در دیدار نوروزی با وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر سه سیاست مخاطبمحوری، مرکزمحوری و نوجوانمحوری در سال ۱۴۰۳ گفت: سند راهبردی کانون در ذیل سند تحول بنیادین تنظیم شده است و تمام برنامههای ما بر اساس همین سند تعریف و اجرا میشود.
حامد علامتی در این دیدار نوروزی گفت: مخاطبمحوری، مرکزمحوری و نوجوانمحوری خطوط کلی سیاستگذاری ما را در سال جاری تشکیل میدهد.
وی ضمن تاکید بر تولیگری کانون و به حداقل رساندن تصدیگری آن گفت: سیاست اولیه ما بحث «مخاطبمحوری» است. همچنان که وزیر آموزش و پرورش گفتند جمعیت ما میلیونی است و ما باید این جمعیت را حفظ کنیم. سیاست دوم ما «مرکزمحوری» است. یعنی مراکز هزار و چندگانهای که در کشور داریم باید هر تصمیمی که گرفته میشود؛ در این مراکز خود را نشان دهد. چون نقطه اتصال ما با بچهها و والدین همین مراکز هستند و سیاست سوم ما «نوجوانمحوری» است. ما در سالهای گذشته روی کودک سرمایهگذاری کردهایم و در سال جاری بنا داریم ضمن قوتبخشی این بخش، به بحث نوجوان و تامین نیازهای آنان با قوت بپردازیم.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان تصریح کرد: یکی دیگر از برنامههای محوری ما «فلسفه برای کودک» است که مورد تاکید رهبری هم هست. این موضوع بحثی است که بیست سال پیش مقام معظم رهبری آن را خواسته بود ولی کسی به آن لبیک نگفته بود. به هر حال این موضوع از سوی کانون امروز با عنوان «خردورزی» دنبال میشود.
وی تصریح کرد: یکی از نقاط تمایز ما نسبت به سالهای گذشته در سال جاری این است که از حلقههای میانه استفاده خواهیم کرد. کانون اگر میخواهد پرواز کند؛ باید از حلقههای میانی و مردمی استفاده کند. این حلقههای میانه در کشور زیاد هستند و ما باید این هنر را داشته باشیم که از این حلقهها بهره بگیریم.
علامتی تاکید کرد: بحث تامین قفسه کتاب برای مدارس در حال حاضر در حال اجراست و ۶۴ مرکز الگو در کشور ایجاد شده است. همچنین پویش «کتاب و کتابخوانی» نیز از دیگر اهداف ماست که با قوت تمام دنبال میشود.
نقشآفرینی موثر کانون در بحث تعلیم و تربیت
در ادامه فرهاد فلاح معاون فرهنگی کانون پرورش فکری گفت: کانون با سابقه پنجاه و چند سالهای که دارد بر اساس مدل سنتی پیش میرفته که با توجه به تغییرها در حوزههای اجتماعی و سبک زندگی؛ مدل نقشآفرینی کانون هم باید تغییر کند. بنابراین ما، در حال فاصله گرفتن از ساختار سنتی کانون هستیم و به سمت نقشآفرینی موثر کانون در بحث تعلیم و تربیت پیش میرویم و در این جهت ریلگذاری میکنیم.
وی افزود: بر همین اساس خروج از تصدیگری و ورود به عرصه تولیگری و دستیابی به مرجعیت حوزه کودکان و نوجوانان ریلی است که ما در نظر گرفتهایم و در مربع «خانه»، «مدرسه»، «رسانه» و «مسجد» معتقدیم کانون موظف است در تمام این ساحتها نقشآفرینی کند.
معاون فرهنگی کانون افزود: زیرساختهای جبران واماندگی ما، در بستر دیجیتال مهیا شده است و در سال جدید نرمافزار تازهای برای جبران این قضیه طراحی شده است و از این پس در کنار اعضای کانون، خانوادهها و مربیان هم بتوانند از این بستر بهرهمند شوند. همچنین بحث استقرار و استمرار کانون گروههای مردمی و جهادی که در حلقههای میانی قرار دارند؛ در دستور کار ماست و تا آخر فصل بهار تمام مراکز ما با حلقههای میانی متصل خواهند شد و از ظرفیتهای مردمی استفاده میکنند. از این پس نقشدهی به خانواده که تاکنون جدی تلقی نشده است از سوی کانون به صورت جدی دنبال خواهد شد.
فلاح گفت: سرفصل علم و فناوری در کنار فعالیتهای فرهنگی که تاکنون کانون آنها را دنبال میکرد از دیگر برنامههای ماست و مطابق با برنامه گام دوم تعقیب خواهد شد. همچنین در حوزه باشگاهسازی و تربیت نیروهای مستعد کودک و نوجوان ما «باشگاه قاف» را ترتیب دادهایم تا طبق هدفگذاری بتوانیم در سالهای آینده نویسندگان و شاعران این عرصه را از طریق کانون تربیت کنیم. در این راستا بخش شعر و داستان فعال شده است.
وی از «طرح سیمرغ» به عنوان بسته جدیدی که در همکاری با آموزش و پرورش به عنوان حلقه واسط دنبال خواهد شد؛ یاد کرد و گفت: «طرح سیمرغ» طرحی است که بر اساس آن هر مدرسه یک یا دو دانشآموز مستعد خود را برای پرورش به کانون معرفی میکند و کانون موظف است تا نسبت به تربیت ادبی آنها بکوشد.
دیپلماسی کودک و نوجوان فعال میشود
مدیرکل حوزه مدیرعامل کانون نیز با حضور در این نشست گفت: به دلیل اعتبار بینالمللی که کانون در سطح دنیا دارد. در حوزه بینالملل اولین کاری که در سال جاری بنا به گفته رئیس جمهور در دستور کار ما قرار دارد؛ فعال کردن دیپلماسی کودک و نوجوان است که با اتکا به تجربههای تعلیم و تربیت و تجربههای علمی دنبال خواهد شد.
سمیهسادات ابراهیمی افزود: مدیرعامل کانون در سفری که به چین در اتحادیه شانگهای داشتند؛ پیشنهاد راهاندازی «اتحادیه کودک و نوجوان» را مطرح کردند. ما در حال پیگیری این موضوع هستیم و امیدواریم دبیرخانه آن بتواند در ایران باشد. تاسیس «اتحادیه کودک و نوجوان جهان اسلام» از دیگر اقدامهای ما خواهد بود. همچنین برگزاری «هفتههای دوستی» با اولویت کشورهای منطقه و حوزه مقاومت از دیگر برنامههای ما در سال جاری است.
تغییر سیاست تصدیگری به تولیگری با اتکا به بخش خصوصی
مدیر نظارت و بر چاپ و توزیع محصولات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان نیز تصریح کرد: برنامه ما در حوزه نظارت بر چاپ برگرفته از سیاستهای کلان کانون است که با محوریت کاهش تصدیگری و رونقبخشی تولیگری بر مبنای ایجاد دسترسی مناسب در حوزه نیازهای کودکان و نوجوانان است. همچنین تغییر سیاست تصدیگری به سیاست تولیگری با اتکا به توجه به بخش خصوصی است که در سال جاری همچون سال گذشته دنبال خواهد شد. بر همین اساس؛ ما در سال گذشته بیش از ۳میلیون جلد کتاب چاپ کردهایم یعنی در هر روز حدود سه کتاب که این رکورد؛ رکورد قابل ملاحظهای است.
مجتبی دانشور تاکید کرد: در کنار این مهم ما خرید از سایر ناشران را هم داشتهایم و از بیش از ۵۰ ناشر بالای ۲هزار کتاب خریداری کردهایم که بخشی از آنها در کتابخانهها هست و بخشی از آنها در فروشگاههای سراسر کشور و پایگاه فروش اینترنتی محصولات کانون به فروش رسیدهاند. همچنین ما در حوزه تولید کالای فرهنگی بیش از ۳۰ کالای فرهنگی تولید کردهایم و همه اینها به کمک بخش خصوصی محقق شده است و ما کمترین سهم را به لحاظ سرمایهگذاری داشتهایم.
پیغام شما